Det er vist ikke undgået nogen, at der er stort fokus på miljø og bæredygtighed i denne tid. I de private hjem bliver der tænkt i miljø, men hvordan kan du gøre din frisørsalon så miljøvenlig som muligt, uden at skulle lave hele salonen om? Her kommer nogle enkle tips til forandringer, som du kan gøre i hverdagen.
Det er en god idé at kigge på de produkter, du bruger i salonen. Lever de op til de krav, som giver mening for dig? Det er vigtigt at være realistisk og gøre, hvad du kan indenfor rammerne for din salon. Måske vil – og kan – du ikke ændre hele dit sortiment, dit inventar eller blive en 100% grøn og vegansk salon… Men det kan være en god idé at tilbyde gennemtænkte produkter i både behandling og til videresalg til dine kunder.
Det er både indhold og emballage, du kan have in mente, så kig efter hvilke miljøegenskaber dine produkter har, og hvilken type emballage, der er brugt. Kig f.eks. på, om der er anvendt genbrugt plast, og husk at ammoniakfri kemi er mildere ved miljøet.
Som du måske har bemærket, så er brugen af plastik begyndt at blive minimeret alle steder. Det gælder både i restauranter, emballage og andre steder. Du kan udskifte plastikkrus med rigtige krus, hvilket også virker mere lækkert, når du serverer noget for dine kunder. Undgå generelt at anvende engangsplast hvor det giver mening.
Jo flere pakker du modtager, jo mere CO2 er du med til at udlede. Bestil derfor større mængder, så du bidrager til mindre CO2 udledning. F.eks. er det en god idé at købe stort ind på de varer som du ved, du nok skal få brugt, som f.eks. folie og farver.
Sjusser du dig frem til mængden af vaskemiddel? Måske bruger du egentlig mere end nødvendigt, og det er ikke godt for miljøet. Brug altid målebægeret når du doserer vaskemiddel. På den måde er du sikker på at dosere den rigtige mængde til dit vasketøj, samtidig med at du ikke har et unødvendigt overforbrug. Brug også gerne biologisk nedbrydeligt vaskemiddel, da det er meget bedre for naturen. Det finder du bl.a. i helseforretninger, hvor du kan få det i 5 liters beholdere.
LED-pære bruger op til en tiendedel af det strømforbrug en gammeldags 60 watts glødepære bruger. Det kan altså godt ses på elregningen, hvis du skifter dine pærer i salonen ud til LED-pærer. Derudover udleder LED-pærer ikke varme på samme måde som gammeldags pærer, og det bliver derfor heller ikke så varmt i salonen – eller i stolen hvor kunden sidder.
Du bruger helt sikkert elektrisk værktøj i salonen hele dagen, og det er garanteret fristende at lade glattejernet stå tændt, så det er klar til næste kunde. Men det er ikke godt for dit el-forbrug. Sluk derfor altid dine elektriske redskaber efter brug. De fleste redskaber tager ikke mange sekunder at varme op i dag, så mon ikke varmen er hurtigt tilbage i pladerne.
Du kan ikke undgå brugen af vand i din salon, når du flere gange dagligt skyller kundernes hår før klip og efter farve, eller når der skal vaskes slag og håndklæder. Husk at slukke vandet, når du skummer shampooen op i kundens hår og anvend skåneprogrammer på vaskemaskinen, hvis du kan.
Ofte er rengøringsmidler fyldt med kemi, så de kan rengøre overfladerne grundigt. Men det er faktisk muligt, at få rengøringsmidler som er bedre for miljøet. Det er også lidt mere tilgængeligt end vaskemiddel. Faktisk har de fleste supermarkeder miljøvenlige rengøringsmidler.
Affaldssorteringen bliver gradvist bedre, og i flere kommuner er der allerede iværksat optimeret affaldssortering. Undersøg, hvad mulighederne er i din kommune, og sortér så meget affald som muligt. Specielt fordi du som frisør har meget affald med kemirester, som kræver helt særlig bortskaffelse, så det skader miljøet så lidt som muligt.
På sigt vil det gøre en stor forskel, hvis alle trækker i den samme retning – og selv små ændringer kan have stor indflydelse på miljøet. Vi håber, at du er blevet inspireret til at tænke lidt grønnere i dit daglige arbejde!
Have a nice hair day!