SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIN FRISØRSAKS – 4 FIF 


Din frisørsaks er ét af dine allerfineste redskaber som frisør, og ofte betaler du mange penge for at få en særlig god, professionel saks. Derfor er det også vigtigt, at du passer godt på din frisørsaks og sørger for at vedligeholde den. På den måde forlænger du saksens levetid – og udskyder købet af en ny. Læs med her og få fire fif til vedligeholdelse af frisørsaksen. 

Vedligehold-saks_top.gif

1. Rengør 

Sørg for at rengøre din saks efter hver klipning. Det kan du gøre med en tør og blød klud. Alternativt kan du anvende en antirust saksespray sammen med kluden. Er der noget snavs, der har sat sig ekstra godt fast på din frisørsaks, kan du vælge at bruge en klud lavet af skind, så du kan gnubbe skidtet væk og minimere risikoen for at skære dine fingre. Når du holder din saks ren mellem hver klipning, sørger du for, at din saks – sammen med dig – kan levere knivskarpe klipninger. 

2. Giv olie 

Giv din frisørsaks en fuld oliering minimum en gang om måneden. Frisørsaksen har brug for at blive smurt i olie for at minimere risikoen for at hår, skidt og silikonebaserede produkter sætter sig og forhindrer dig og din saks i performance til perfektion. Din saks kan nemlig hurtigere blive sløv og klippe skævt. Dryp et par dråber ned ved skruen, hvor bladene af din saks mødes, mens den er åben eller brug en oliepen, der gør doseringen af olien let – for meget olie kan nemlig klistre og tiltrække alt det, du netop ikke vil have til at sidde på saksen. Sørg for at fordele olien godt. 

saks_vedligehold.jpg

3. Justér 

Justér skruen i din frisørsaks fra tid til anden. Spændingen i din frisørsaks kan nemlig ændres over tid og kan påvirke din klipning i en uheldig retning. Hvis din saks er blevet for løs i spændingen, kan den risikere at ”folde håret” i stedet for at klippe det. Omvendt vil en for stram spænding skubbe håret ud mod spidsen af saksen frem for at klippe det.

Bladene på en for stram saks kan desuden blive slidt hurtigere og dermed kræve en slibning oftere. Der er forskel på de enkelte sakses måde at blive justeret på. Specifikke sakse kræver ofte en specialnøgle, hvor andre kan have en spændeskrue eller kræve en skruetrækker. Ofte er det blot få millimeters justering, din saks har behov for, så er du i tvivl om, hvordan din saks skal justeres, anbefaler vi altid, at du spørger din leverandør. 

4. Opbevaring 

Opbevar altid din saks et sikkert og tørt sted med skærene lukket – og gerne i et hylster, så saksen holdes væk fra skidt og slid. Hvis du opbevarer saksen et fugtigt sted, vil den nemlig risikere at ruste – og en rusten saks leverer ikke lækre looks! 

Med disse fire fif skulle du gerne være sikret et længere forhold med din dyrebare frisørsaks. 

God klipning, god hårdag!